Caravana, țăranii și marketingul – poveste reală de afaceri

Caravana, țăranii și marketingul – poveste reală de afaceri

Acest articol are la bază o poveste reală din cariera mea așa că te rog să te așezi confortabil și să citești atent deoarece NU este vreun text de printr-un manual de afaceri ci un exemplu real de succes, un exemplu real prin care s-a pus în practică o strategie de marketing marca CiprianAndronache.ro pentru a se vinde peste 300 de produse la o valoare de peste 3 miliarde lei vechi cu costuri de maxim 50 milioane lei vechi.

Pe vremea când activam în IT ( calculatoare ) în județul Botoșani concuram cu mari firme din România, firme care aveau un potențial enorm față de resursele mele și ale companiei la care activam, firme gen Altex.

Orice manager ar spune : NU poți cu o firmă mică județeană să concurezi un colos ca Altex.

Eu mi-am pus ambiția ( experiența, voința și inteligența ) la competiție cu un întreg departament de la o firmă pe nivel național PLUS în competiție cu celelalte 13 firme locale.

În anul anterior acestei întâmplări firma la care prestam a achitat 130 milioane lei vechi unei firme de media să realizeze o companie publicitară ( strategie de marketing cu scop vânzare ) la ajutorul social de stat Euro200 ( o campanie de ajutorare familii sărace prin care Statul Român oferea un cupon în valoare de 200 euro pentru achiziția unui calculator ).

În următorul an am negociat cu acționarii pentru aceeași valoare ( 130 milioane lei vechi ) însă cu condiția : dacă realizez acelaș volum de vânzări ( 3 miliarde lei vechi ) și acelaș profit toți acești 130 milioane lei vechi ( banii de publicitate ) îi cheltui cum doresc eu.

Împreună cu echipa mea ( 2 vânzători + 3 tehnici ) am realizat o campanie denumită : Caravana de calculatoare, campanie care ne-a costat fix 50 de milioane ( 30 milioane lei vechi trimiterea plicurilor prin poștă + 20 milioane lei vechi cheltuieli de deplasare în județ ) având la final un câștig de 80 milioane lei vechi pe care aveam opțiunea de încasare tip bonus.

De unde ideea cu Caravana de calculatoare?

Ținând cont de faptul că firma furnizoare ( la care prestam ) făcea parte dintr-un holding în care exista și un furnizor de date care deținea un parc de mașini de 23 bucăți am realizat că avem dotări de logistică unice în comparație cu toți ceilalți furnizori de calculatoare ( indiferent că erau locali sau naționali ).

Apoi am ținut cont de faptul că această campanie Euro200 se adresa ( în procent de peste 80% ) persoanelor din mediul rural, persoane care trebuiau să parcurgă și 80 km pentru a ajunge în municipiu.

Pe scurt : înloc să vină 300 de persoane în Botoșani ( suportând cheltuielele de deplasare ) noi mergeam în fiecare comună și furnizam calculatoarele direct la clienți prin suportul mașinilor de la firma de date.

A fost unic în Botoșani acest sistem de vânzare, această campanie de marketing și, evident, a fost un succes exact cum am și estimat depășind vânzările din anul anterior.

Ce a avut la bază acest succes? Mai multe elemente de care trebuie să ții cont când realizezi o campanie de marketing de vânzare :

Ø  Fii unic, nu copia,

Ø  Comunică locația și timpul vânzării, nu doar prețul,

Ø  Comunică și scoate în evidență avantajele nu doar calitățile sau prețul,

Ø  Adresează-te pe limbajul cumpărătorului ( limbaj mulat pe segmentul de piață la care te adresezi cu campania ),

Ø  Caută soluții în propria curte nu la concurență,

Ø  Folosește-te de TOT ce ai pentru a realiza un preț bun și un cost acoperit de adaos,

Ø  Generează mesaje simple și sincere nu de tip manual de marketing deoarece una este scris în manul și alta ( total diferit ) este în piață.

Deci chiar dacă NU am avut cel mai mic preț din România totuși fiecare a putut să înțeleagă că dacă scădeau din prețul meu costurile de transport beneficiau de cel mai bun preț dar și de livrare direct la domiciliu.

Și strict pentru oamenii de marketing : se poate cu 50 miloane să generezi vânzări de 3 miliarde, doar dacă descoperi resursele din propria curte și nu aplici metoda cea mai ușoara de a plăti orice serviciu doar că așa scrie în manual.

Nu știu dacă mai există acest ajutor social Euro200 însă dacă mai există toți cei care participă la această campanie pot să aplice metoda mea.

Succese.

P.S. Sentimentul de a fi așteptat de un sat întreg, la fel cum era așteptat pe vremuri un fost președinte, este extraordinar și plin de multă afecțiune și bucurie sinceră.

Daca ti-a placut si ti-a fost de ajutor acest articol, te rog distribuie mai departe...

Twitter Facebook

Lasati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *