Care sunt greselile care nu trebuie sa le fac in afaceri?

Sa scazi nivelul calitatii produselor si serviciilor, sa tii cont doar de ce face concurenta, sa crezi ca le poti face pe toate singur, sa nu accepti serviciile specialistilor ( consultant proiecte afaceri, contabil, training tu si angajati, etc ) sa abandonezi prima oara, sa nu investesti in infrastructura hardware and software, sa verifici doar vanzarile si incasarile, etc.

Sunt foarte multe greseli, insa cele mai importante ti le-am prezentat mai sus.

Foarte multi analisti, economisti, specialisti, etc iti pot face o lista cu “ce greseli sa nu faci”.

Eu insa iti voi spune CUM SA NU FACI aceste greseli in afaceri.

– Sa nu scazi nivelul calitatii produselor si serviciilor : in momente dificile foarte multi manageri decid sa scada temporar nivelul serviciilor pentru a mai scadea din costuri si cheltuieli. Nu recomand, deoarece aceasta metoda te avantajeaza pe termen scurt ( adica reduci unele costuri ) dar te dezavantajeaza pe termen lung ( pierzi clienti, pierzi notorietatea, pierzi reclama pozitiva, etc). Ce trebuie sa faci tu in astfel de momente este exact INVERSUL, adica sa CRESTI nivelul serviciilor.

– Sa tii cont doar de ce face concurenta : este normal sa-ti analizezi mereu concurenta, dar nu este normal sa tii cont doar de ce face concurenta si sa-ti coordonezi afacerea in functie de ce face concurenta. Daca concurenta introduce un nou serviciu nu inseamna ca trebuie sa-l introduci si tu, tu de exemplu poti introduce un alt serviciu pe care concurenta nu-l are.

– Sa crezi ca le poti face toate singur : am scris un articol pe tema aceasta pe blogul de divertisment hartancui.ro, care sigur te va face sa zambesti dar si sa intelegi ca NU poti fi si contabil si om de vanzari si manager, etc. Nu, nu poti fi. Lasa-i pe cei care se pricep sa se ocupe, tu esti doar manager, tu invata sa fii manager.

– Sa nu accepti serviciile specialistilor : foarte multi manageri fac aceasta greseala. Ori nu vor sa plateasca un “jurist” ( de exemplu ) ori cred ca pot fi ei si manageri si jurist. Nu, nu se poate. Poti insa face un “barter” cu un jurist daca intr-adevar nivelul tau de business nu iti permite un contract de colaborare cu un jurist.

– Sa abandonezi prima oara. Nu doar in primul ci in primii 2 ani iti va fi foarte greu, ulterior greu. Sa nu abandonezi inseamna ca POTI. Daca poti o data poti si a 2 a oara, corect? Deci ori nu abandonezi deloc ori abandonezi de tot si toata viata vei fi doar un angajat. Ca sa nu abandonezi trebuie sa-ti impui de la inceput faptul ca vor exista greutati si ca sa reusesti sa le depasesti trebuie ca de la inceput sa le anticipezi si sa le cauti din timp solutii de rezolvare.

– Sa nu investesti in infrastructura hardware and software : este cea mai mare greseala a oamenilor de afaceri in acest secol. Traim in epoca informaticii, traim in epoca moderna, traim in epoca in care pana si un copil de gradinita stie sa foloseasca un calculator. Crezi ca o afacere fara calculatoare si softurile aferente ( windows, soft de gestiune si contabilitate, etc) poate creste si rezista in piata? Nu, nu se poate. La fel si aici, daca nu iti permite suma alocata/investita sa achizitionezi asemenea dotari, atunci poti face un barter cu firma de IT cu care alegi sa colaborezi.

– Sa verifici doar vanzarile si incasarile : este ceva “tipic” pentru multi oameni de afaceri din Romania. Insa este ceva gresit. Un om de afaceri, deci un manager, nu se rezuma ca si activitate la doar a verifica vanzarile si incasarile. Un bun manager face si vanzari. Un bun manager face si incasari. Un bun manager face si “treaba de jos” in unele momente dificile. Da, trebuie sa faci verificari si raportari mereu, sa fii la curent cu aceste informatii, insa NU DOAR ATAT. Un soft de gestiune si contabilitate iti genereaza un raport de incasari/plati in mai putin de 1 secunda. Deci aloci in fiecare zi cate 1 secunda pentru asa ceva, restul zilei ocupandu-l muncind.

Alte greseli ti le voi spune mai tarziu, dupa ce iti vei porni afacerea si vei apela la mine cu astfel de cerinte, pana atunci citeste-ma si vei afla si alte informatii despre afaceri gratuite.

Daca ti-a placut si ti-a fost de ajutor acest articol, te rog distribuie mai departe...

Twitter Facebook

Lasati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *