Ce inseamna comert?

Comertul inseamna grila de discount. Discountul vine de la furnizor, la furnizor vine de la importator, la importator vine de la producator. Secretul comertului este grila de discount. Succesul comertului este discontul nu adaosul. Adaosul nu are ce cauta in comert, doar in productie.

Foarte multe persoane, si chiar oameni de afaceri, confundA “discountul” cu “adaosul”. Este total eronat. Nici macar in exprimare nu se pot confunda, d-apoi in gestiune si contabilitate.

Secretul comertului este : rabate-ul.

Deci : comertul inseamna grila de discount. Secretul lui este “rebate-ul”. Aceste doua ( discount + rebate ) formeaza o formula a succesului in comert.

Daca gasesti aceasta formula vei fi un bun om de afaceri, vei face profit, vei avea o afacere care va creste de la an la an.

Cred ca esti putin bulversat, asa e ? Vrei sa stii formula succesului in comert? Vrei sa stii cheia succesului in comert, asa e?

Si cum pot sa-ti explic mai bine decat printr-un exemplu?!

Faci comert cu calculatoare ( domeniul in care am activat eu 10 ani ). Orice furnizor iti va prezenta o grila de discount :

– la un rulaj de 10.000 USD ai discount 1 %

– la un rulaj de 100.000 USD ai discount de 7 %

Poti tine un o afacere ( chirie spatiu, angajati, masini, reclama, etc ) cu doar 7 % ?

Nu, nu poti.

Si atunci?

Atunci intervine “rebate-ul”. Orice vendor, orice producator, orice importatot, orice furnizor, orice companie isi face “planuri, estimari, planificari”.

La randul tau si tu ca si re-vanzator trebuie sa le prezinti planificarile tale, estimarile tale. In functie de rulajul tau si estimarile tale pe urmatoare perioada ti se va aloca un rebate.

Sa spunem ca urmatoarea perioada cresti rulajul la 200.000 USD. Nu te speria. Daca am reusit eu ( firma din Botosani, capatul tarii sau hartancui.ro cum imi place mie sa spun ) sa realizez la Dell 200.000 USD intr-un singur an ( si nu vindeam doar Dell ) tu crezi ca nu vei reusi? Vei reusi.

Deci, la un rulaj de 200.000 USD intai calculeaza care este valoarea acelui 7 % de discount la care sa aduni si un 7 % “rebate” si iti va da o procent ( si suma ) destul de mare pentru un comerciant.

Acum sigur te intrebi : cum D-zeu pot sa fac un asemenea rulaj doar la un singur producator?

Cand estimezi si planifici impreuna cu producatorul ai sustinere din partea lui. Mai mult de atat, la o planificare realista stii si marja de profit ( discountul + rebate ) astfel incat iti poti calcula si bugetul pentru reclama ca sa fii sigur ca iti atingi targetele.

Hai ca este usor, crede-ma. Odata ajuns in lumea afacerilor vei prinde aceste chestiuni din zbor si ulterior ti se vor parea banalitati, lucruri normale.

Mai este ceva ce nu ai inteles? Ah, da. Sigur acum nu stii cum sta treaba cu “planificarile, planurile, etc”.

Citeste zilnic blogul de afaceri CiprianAndronache.ro si vei descoperi pas cu pas si secretele acestor chestiuni deoarece am pregatit un articol cu exemplu real din cariera mea. Lectura usoara.

Daca ti-a placut si ti-a fost de ajutor acest articol, te rog distribuie mai departe...

Twitter Facebook

Lasati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *