Cresterea salariilor din Romania

Cresterea salariilor din Romania

Orice cetatean, indiferent ca este angajat al Statului sau al unui patron, isi doreste o crestere a salariului. Cum este posibil acest lucru?

Orice manager iti va raspunde astfel : randament, profitabilitate, etc.

Ce inseamna aceste lucruri? Inseamna sa muncesti PUTIN SI BINE, NU mult si rau.

Romania are cea mai mica rata de eficienta, de randament in campul muncii din toata Europa.

Nici un patron nu va mari salariu unui angajat care nu este productiv, care nu este eficient, care nu da randament pe masura asteptarilor.

In Romania cresterea salariilor la bugetari se face astfel :

  • Ori ca masura politica ( campanie electorala )
  • Ori ca masura economica ( din acest motiv s-au si redus salariile in 2009 ).

Daca se ia in considerare doar masurile politice, este posibil ca „cei noi” din Parlament sa hotarasca o marire de salarii la bugetari.

Ca si masura economica eu personal recomand o crestere a salariilor bugetarilor dupa o grila de salarizare bazata pe performante, si dau cateva exemple :

  • Un profesor cu 2 elevi olimpici primeste prima 100 Lei
  • Un profesor cu 4 elevi olimpici primeste prima 500 Lei
  • Un profesor cu 8 elevi corigenti primeste amenda de 1000 Lei

Exista modalitati de a provoca eficienta bugetarilor, de a stimula productivitatea muncii in sistemul de stat si exista metode de a elimina lipsa productivitatii muncii in sistemul de stat ( cele 3 exemple de mai sus se muleaza pe cele 3 expresii din fraza ).

In Romania cresterea salariilor la privat se face mereu. Este adevarat ca in ultimi 3 ani a scazut procentul de crestere a salariilor ( caci salariile au crescut ), insa din 2013 salariile la privat vor incepe sa creasca mai mult.

Cum recomand eu unui administrator ( patron ) sa realizeze cresterea salariilor ( care implicit ii poate provoca cresterea rulajului si a profitului ) fara sa creasca si cheltuielele ci doar fondul de salarii?

Prin metode recomandate de catre specialisti ( Business Consultanti ) :

  • Reducerea cheltuielelor poate genera o valoare din care 80 % poate fi folosita pentru cresterea salariilor,
  • Reducerea fondului de protocol poate general o valoare care se poate aloca pentru marirea de salarii,
  • Reducerea cheltuielelor neprevazute printr-o buna planificare a activitatii ( eficienta angajatilor ) poate genera o valoare consistenta pentru marirea salariilor,
  • Investitia in utilaje si in specializarea si formarea angajatilor in loc de cheltuieli pe produse ( limuzine, obiecte decorative, accesorii, etc. ) poate genera o valoare foarte mare pe termen lung, valoare din care se poate extrage o suma pentru plata primelor angajatilor eficienti,
  • Etc.

Sunt foarte multe modalitati prin care se pot creste salariile, totul se poate realiza in urma unei analize oferite de catre specialist si in urma recomandarii specialistului ( Business Consultant ).

Daca ti-a placut si ti-a fost de ajutor acest articol, te rog distribuie mai departe...

Twitter Facebook

Lasati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *