Cum oprim evaziunea fiscala si coruptia din Romania

Cum oprim evaziunea fiscala si coruptia din Romania

Am prestat in vanzari timp de 10 ani de zile. In acesti 10 ani am vazut Inginer IT-ist la o mare institutie in Suceava care NU stia sa lucreze pe calculator ( nici macar sa scrie dupa dictare ).

De la astfel de personaje pana la cum se „jmenuiesc” licitatiile, cum se realizeaza „caietele de sarcini dedicate”, pe scurt : am vazut si inteles perfect cum se realizeaza evaziunea fiscala si coruptia.

Cand eram foarte tanar credeam ca evaziunea fiscala inseamna sa fugi de Stat!

Mai tarziu am inteles ca evaziunea fiscala se face cu Statul, asta insemanand si coruptia.

Patronii in general nu doresc „sa dea mita”, insa sunt obligati de catre Stat, caci Statul este format de catre oameni.

In orice institutie de stat exista „oameni”, oameni care cer si care OBLIGA patronatul sa le ofere mita, care OBLIGA patronatul sa faca evaziune fiscala.

Nu, nu este paradoxal ci doar adevarat : ca sa poti da mita trebuie sa faci evaziune fiscala.

Deci evaziunea fiscala si coruptia nu sunt complementare ci obligatorii, un intreg.

Totusi cum putem opri evaziunea fiscala si coruptia?

Traim in epoca moderna, insa organele de control ale Statului sunt compuse din „antici” ( scuzati-ma, nu sunt ironic ci foarte realist ).

Organele de control din Romania sunt depasite de infrastructura hardware si software din mediul de afaceri. Mai clar : nu se pricep, nu au habar, nu stiu cum, si ce este mai grav NU pot invata si tine pasul cu ultima tehnologie.

Deci o prima recomandare ( solutie ) impotriva evaziunii fiscale si coruptiei ar fi : angajarea de tineri la toate organele de control.

Ce poate face un tanar „fara experienta” fata de un batran cu experienta? Poate face ceea ce un batran nu va reusi niciodata : sa invete programele de gestiune si contabilitate si mai mult de atat, sa invete sa citeasca niste rapoarte.

Softurile de gestiune si contabilitate permit „jonglari” pe care doar cei foarte bine pregatiti si specializati pe respectivele softuri sunt capabili sa le faca. Aceste jonglari pot fi „vazute” doar de o persoana care cunoaste softul de gestiune si intelege rapoartele emise de respectivul soft.

Alte recomandari ( solutii ) impotriva evaziunii fiscale si coruptiei :

  • introducerea unei grile de tarife si tarifari pe orice segment.O astfel de grila se poate efectua cu ajutorul unui soft si a unei baze de date care sa centralizele toate facturile ( valori si denumiri produse/servicii facturate ) emise catre toate institutiile de stat. In urma acestei analize se poate contura “pretul pietei” la aproape orice produs/serviciu,
  • Introducerea in sistemul de control a unui mod de alocare a persoanelor cu functie de control de tip “rotire”. O persoana care traieste si isi exercita activitatea intr-un oras denota implicit dezvoltarea unor relatii ( rapoarte ) cu patronii/managerii operatorilor economici. Daca se aplica sistemul “delegare” se va ajunge ca un comisar din Bucuresti sa faca verificari la agenti economici in Suceava. Valoarea incasarilor din taxe si impozite cat si amenzi va permite efectuarea unor astfel de masuri. Orice persoana cu functie de “control” trebuie sa aiba varsta de pana la 45 ani, astfel incat sa fie apta sa invete astfel de metode de “jonglerie” a softurilor de gestiune si contabilitate.

Evaziunea fiscala si coruptia este facuta de catre Stat, problema este la Stat NU la mediul de afaceri!

Daca vrei sa oprim evaziunea fiscala si coruptia distribuie acest articol!

Daca ti-a placut si ti-a fost de ajutor acest articol, te rog distribuie mai departe...

Twitter Facebook

Lasati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *