Înmatriculări Bulgaria și Partajul românesc la Diesel Euro4

Înmatriculări Bulgaria și Partajul românesc la Diesel Euro4

Conform unui raport al Forumului Economic Mondial Franța ocupă locul 1 pentru calitatea șoselelor, deci dacă dorim o mașină second din străinătate trebuie să luăm în considerare acest aspect.

Conform site-ului Autovit.ro numărul mașinilor achiziționare din străinătate a scăzut foarte mult datorită timbrului de mediu 2013.

Legat de timbre de mediu 2013 am făcut un mic calcul prin care am vrut să scot în evidență DIFERENȚA DE BANI între o mașină pe benzină și o mașină pe motorină.

Am luat ca referință valorile pentru un Euro4.

Dacă timbru de mdiu la motorină este mult mai mare ( dublu ) decât la benzină oare se compensează diferența prin banii plătiți pe diferența de consum carburant?

Concret, care este cea mai rentabilă mașină second atât din punct de vedere timbru de mdiu cât și bani carburant?

Să facem un mic calcul ca să vedem care este cea mai rentabilă mașină :

Luăm în calcul o mașină cu 6-7 ani vechime ( Euro 4 ) în ambele variante de carburant, cu motorizare cuprinsă între 1600-1800 cmc ( deoarece dacă am lua în calcul un motor de 5 litri TDI V10, taxa este de 9.500 de euro ).

Curs euro 4,44 ( cf. BNR/bnr.ro )

Preț carburant ( cf. PretBenzina.ro )

Preț benzina  1,24 Euro/litru                                     Preț motorină : 1,44 Euro/litru

Consum benzină 8/100                                             Consum motorină 6/100

Un rulaj de 30.000 km/an

Bani de motorină : 1800 litri x 1,44  = 2592 Euro / an

Bani de benzină : 2400 litri x 1,24     = 2976 Euro / an

Diferență Motorină/Benzină : 2976 – 2592 = 384 Euro / an ( diferență din consum )

De departe strict din punct de vedere BANI CARBURANT motorina este mai avantajoasă ( nu luăm în calcul confortul, demarajul, etc. ).

Taxa auto benzină Euro4    = 450 euro ( medie Euro4 )

Taxa auto motorină Euro4 = 1200 euro ( medie Euro4 )

 

Diferență taxa auto benzină/motorină = 750 Euro

Concluzia?

Ori alegem să plătim CASH ( în momentul înmatriculării ) 750 euro dacă optăm pentru o motorizare pe motorină ori alegem să plătim ÎN RATE această diferență ( 2 ani ) dacă alegem motorizarea pe benzină.

Care este cea mai convenabilă soluție totuși?

Eu NU recomand varianta cu înmatriculare în Bulgaria deoarece mașină rămâne în aer ( în registrele din Bulgaria ).

Un alt motiv RELEVANT este că TU cel cu mașină înmatriculată în Bulgaria dacă produci un accident VEI PLĂTI INTEGRAL VALOAREA DESPĂGUBIRILOR, ceea ce este FOARTE GRAV!

În condițiile normale ( autoturism înmatriculat în România și asigurat în România ) în cazul producerii unui accident ( indiferent cât de grav sau nu ) firma de asigurări decontează pagubele.

În cazul unui accident cu victime ( unde se invocă răspunderea penală nu doar civilă ) intră pe fir și Asociația Victimelor Străzii care, teoretic, plătește în avans daunele percepute de către victimă(e) ulterior ÎNCASÂND de la cel care a produs accidentul. În cazul în care NU ai asigurare în România urmările sunt foarte grave atât dpdv PENAL cât și CIVIL.

Concluzia? NU recomand varianta înmatriculării în Bulgaria.

Care este cea mai bună variantă de taxă auto? Sau cum putem plăti puțin timbru de mediu? Sau ce autoturism să cumpărăm ca să plătim timbru de mediu mic?

Cea mai bună și mai nouă variantă de plată taxă auto mică este dezbătută și de către site-ul Avocatnet.ro care spune următoarele :

Art. 8. – Timbrul nu se plateste atunci cand autovehiculele sunt:
a) incadrate in categoria vehiculelor istorice, definite conform prevederilor art. 3 pct. 50 din Ordonanta Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere;
b) acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate, prin donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica;
c) confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului si acordate cu titlu gratuit in conformitate cu prevederile legale in vigoare;
d) destinate competitiilor sportive, definite conform prevederilor legale in vigoare;
e) dobandite prin mostenire, in cazul in care aceasta a intervenit in intervalul de 2 ani de la data deschiderii succesiunii;
f) dobandite prin partaj.

Comunicat extras de pe  http://www.4tuning.ro/taxa-auto/cum-sa-fentam-timbrul-de-mediu-varianta-100-legala-19062.html

Deci cea mai mică taxă auto ( practic este zero nu doar cea mai ieftină ) este înmatricularea autoturismului printr-un act notarial care să ateste că autoturismul care se înmatriculează este un BUN DOBÂNDIT PRIN PARTAJ.

Prin această metodă ( denumită popular cum să fentăm taxa auto ) de sustragerea de la plata timbrului de mediul s-au înmatriculat deja peste 3.000 de mașini, costurile fiind undeva la 210 RON.

Sesizându-se de la această chichiță legislativă Statul a intervenit  inițial și printr-o RECOMANDARE NEOFICIALĂ prin care au cerut notarilor publici să NU mai realizeze astfel de acte.

În acest caz tot site-ul Avocatnet.ro ne oferă soluția :

Puteţi solicita o încheiere (motivată) de respingere a actului notarial.

Vă invit, în acest sens, să observaţi prevederile Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, republicată

Legea este disponbilă pe Avocatnet:
http://www.avocatnet.ro/con…

Cele mai relevante prevederi, în ceea ce vă priveşte, ar fi:

Art. 86. –

(1) In situatia in care se refuza indeplinirea actului notarial, incheierea de respingere se va da numai daca partile staruie in cerere. Incheierea va cuprinde motivarea refuzului, calea de atac, instanta competenta si termenul de exercitare

(2) Indeplinirea actului notarial poate fi respinsa si pentru urmatoarele motive:

a) neprezentarea documentatiei necesare sau prezentarea incompleta a acesteia;

b) neplata tarifelor, a impozitului si a onorariului stabilit;

c) imposibilitatea identificarii partii sau lipsa de discernamant a acesteia, daca aceasta stare rezulta din comportam


Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/forum%7CdisplayTopicPage/topicID_372190/ABUZ-grosolan-Unii-notari-nu-incheie-acte-de-partaj-voluntar.html#ixzz2jL3lKL2q

Deci dacă Notarul refuză realizarea actului de Partaj atunci tu ca cetățean român trebuie să CERI notarului, conform prevederilor de mai sus comunicate de către site-ul Avocat.net pe un forum auto, O ÎNCHEIERE ( motivată ) DE RESPINGERE a actului notarial.

Chiar dacă pare sau este ( personal nu am realizat astfel de practici ) cea mai bună metodă de a fenta taxa auto totuși eu recomand cea mai bună variantă rezultată din calcul de mai sus : achiziționarea unei mașini cu motorizare benzină în cazul Euro4 ( Euro4 fiind cel mai afectat de noua lege privind timbru de mediu ).

De ce? Deoarece Statul a intervenit deja cu privire la Ordonanta pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal și comunică :

„In prezent, conform prevederilor art. 8 lit. f) din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, sunt exceptate de la plata taxei autovehiculele dobandite prin partaj. Astfel, s-a creat un mecanism de eludare a platii timbrului prin achizitionarea unui autovehicul second-hand din spatiul comunitar in coproprietate, iar anterior inmatricularii acestuia coproprietarii facand partajul pe cale notariala, prin buna invoiala, asupra autovehicului respectiv.

Prin urmare, prin aplicarea exceptiei prevazuta la art. 8 lit. f) din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule (neplata timbrului de mediu de catre coproprietarul dobanditor), se creeaza atat o discriminare intre beneficiarii exceptiei si cei care sunt obligati la plata timbrului prin achizitionarea autovehicului second-hand tot din spatiul comunitar, cat si un prejudiciu adus bugetului general consolidat.

Acelasi mecanism de eludare poate fi folosit si in cazul autovehiculelor noi, achizitionate in regim de coproprietate, prin partajarea pe cale notariala a autovehiculului, anterior inmatricularii”.

Astfel se elimină ambele variantele, și varianta Bulgaria și varianta Partajului, din acest motiv comunicam că cea mai avantajoasă soluție este o mașină cu motorizare pe benzină.

Tu ce variantă alegi ? Care este după părerea ta cea mai bună soluție privind cea mai ieftină taxă auto la Euro4 ( Euro4 fiind cea mai achiziționată mașină second hand de către români )?

 

Daca ti-a placut si ti-a fost de ajutor acest articol, te rog distribuie mai departe...

Twitter Facebook

Lasati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *