Limbajul non-verbal in vanzari

Negocierea parerea mea, este cel mai important aspect intr-o vanzare. Sa-ti zic si de ce. Parerea mea e ca oricat de bine te-ai pregati, ti-ai face temele, ti-ai invata produsul, toate astea te ajuta sa realizezi vanzarea momentana. Ceea ce doresc eu si cred ca si tu e sa ai succes pe termen lung, sa realizezi mereu deal-uri mari. Eh, negocierea, cum spuneam, e cel mai important aspect intr-o vanzare, aspect care iti va oferi continuitate. Mai concret, daca etapa negociere din actul vanzarii, este facuta cum trebuie atunci sigur clientul tau te va recomanda mai departe cu procent maxim de credibilitate.

Si, pana la urma, nu asta e scopul? Recomandarea? Nu recomandarile iti aduc vanzari noi? Nu increderea clientilor? Din acest motiv vom pune accentul mai mult pe negociere.

Si, voi incepe capitoul negocierii cu o poveste, ca sa intelegi mai bine totul, pentru cum spuneam si la inceput, refuz sa folosesc termeni elevati care sa te inhibe.

Acum cativa ani am fost la un curs de vanzari la un vendor, la un brand de copy/print. A intrat trainerul ( un tip tinerel, aranjat dar nu strident ) si cu un zambet pe buze foarte sincer, a inceput sa ne salute pe fiecare in parte dand noroc ( strangand mana ) cu toti.

Apoi a inceput prezentarea sa, prezentarea scopului sau, prezentarea tematicii cursului, etc. Dupa o perioada de prezentare, s-a oprit, a zambit, si a inceput sa vorbeasca astfel : stiu ca sunteti si oameni de vanzari si oameni de tehnic aici la curs prezenti. Ce nu stiu e de ce nu sunteti atenti daca tot v-a obligat patronul sa veniti la acest curs de vanzari.

Toti foarte mirati, atenti, stateau si ascultau. Inafara de o singura persoana ( adica eu ) nimeni nu este interesat de cursul meu, de prezentarea mea, de tot ce vorbesc eu aici.

Iti dai seama ca dupa aceste cuvinte toti erau foarte atenti. Si continua :

O sa ma intrebati de unde stiu? Nu o stiu din cauza ca unul vorbeste la telefon, altul trimite sms-uri, altul roade pixul, altul se uite pe geam, etc. O stiu pentru ca am dat mana cu voi.

Toti mirati si evident nu intelegeau nimic. Si continua :

Mi-am inceput carierea in vanzari, apoi din vanzari am migrat in segmentul trainer. Pe langa cariera mea, meseria mea, mai am un hobby, si anume limbajul non-verbal. Stiti ce e ala?

Nimeni nu a stiut definitia, sau la fel ca mine, s-a preferat sa lase omul sa continue. Si a continuat facand o scurta introducere si prezentare in tainele limbajului non-verbal. Pe langa multe informatii exacte, de genul procentul in comunicare a limbajului non-verbal si a celui verbal, ne-a mai spus si despre chestiunea ‘strangere de maini” si ne-a exemplificat toate stilurile.

Si anume, de exemplu cand cineva da mana cu tine si nu te priveste in ochi si nici nu iti strange putin mana si iti si da drumul repede la mana inseamna ca acea persoana ori nu este interesata de tine, ori este cu gandul in alta parte dar nicicum la tine, ori chiar nu prezinti deloc interes pentru acea persoana.

Si imediat se apuca sa treaca pe la fiecare si sa ne stranga din nou mana. Evident, cum a anticipat si el, toti acum au strans mana putin mai puternic, fara sa-i dea drumu repede si privindu-l in ochi.

Eh, stiind prea bine ca nu exista pe internetul nostru romanesc  cursuri sau informatii exacte despre limbajul non-verbal, eu totusi te voi pune sa cercetezi singur acest domeniu si sa-l folosesti ca si hobby pentru ca te ajuta foarte mult in vanzari dar si in viata ta personala. Ambitioneaza-te si cauta orice informatie despre aceasta arta a limbajului non-verbal chiar daca eu ti-am spus ca nu exista. Astfel iti vei demonstra ca esti ambitios si ca tu chiar doresti sa inveti, sa practici deci sa ajungi mai bun.

Daca ti-a placut si ti-a fost de ajutor acest articol, te rog distribuie mai departe...

Twitter Facebook

Lasati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *