Testează-te! Vezi aici dacă ești sau nu afacerist!

Testează-te! Vezi aici dacă ești sau nu afacerist!

Se spune că te naști afacerist. Unii spun că devii afacerist. Eu am realizat un mic test pe baza cunoștințelor mele acumulate în 13 ani de muncă.

Am cunoscut mii de persoane din România, Olanda, Italia, Turcia, etc. Toți erau foarte buni în domeniul lor, toți aveau spirit de muncă și profesionalism, toți doreau să avanseze, toți doreau să își mărească veniturile, toți aveau păreri și idei.

Dar totuși ce este diferit? Care este diferența dintre un angajat, un angajat foarte bun, un om care face ceea ce-i place, un afacerist, un leader, un profesionist?

La prima vedere toate cele enumerate mai sus par calitățile unui singur om, însă sunt CATEGORII de oameni, categorii care fac diferența dintre un angajat și un angajator.

Dacă aș vorbi doar despre cele întâmplate în cariera mea nu aș putea generaliza. Însă ținând cont de faptul că am analizat atâția oameni din țări diferite, din culturi diferite, din medii diferite, pot generaliza ușor deoarece am observat diferențele.

Aveam zile când stăteam până la orele 5 ale dimineții la birou doar să termin plicurile pentru licitații. Îmi spuneau ai mei prieteni să renunț deoarece nu voi avea vreo statuie în fața firmei.

Nu înțelegeam, eram așa de motivat de nu vedeam nimic în jurul meu decât clienți, contracte, targete, profit.

Nu banii mă motivau, ci realizările, statutul, faptul că deveneam bun și îmi doream să fiu cel mai bun din oraș

Nici asta nu era o motivare reală, ci o iluzie.

Cei din sistem, alții ca mine ( furnizori, clienți ) erau și ei manipulați chiar dacă la prima vedere fiecare avea scopul său, motivarea sa, însă activând împreună trăgeam unul de altul.

NU exista să nu reușim, făceam totul împreună.

Eșecurile ne motivau și succesele NU ne incitau! Doream mai mult, ca niște drogați care avansează cu dozele!

Când oboseam sau primeam un antitod extern și conștientizam puțin mergeam la patroni și ceream, deși nu știam exact ce vrem. Poate doar o mică recunoaștere a meritelor, a muncii depuse, nu obligatoriu o sumă de bani.

Alții, alți angajați, erau mulțumiți, nici nu visau un alt orizont, nu doreau altceva decât să fie în continuare la fel în universul lor chiar dacă povestea cu furnica au citit-o și apreciat-o tot nu au înțeles că există viață și dincolo de universul lor.

Noi, cei care la prima vedere păream angajații model, angajații care dau totul pentru firmă, eram mai dependenți decât ei.

Ei măcar își știau locul, sarcinile, veniturile, la ei era foarte clar totul.

La noi?!

Am cunoscut oameni cu funcții mari care după o carieră de succes ( pentru cei care se hrănesc cu astfel de termeni și astfel de vise ) conștientizau că au fost supți, că au pierdut viața pentru niște rapoarte, pentru niște statute și atât.

Am cunoscut oameni care câștigau 3.000 de euro pe zi și care nu se consumau cât mă consumam eu pentru 300 de euro pe lună. Și nu înțelegeam! Aș fi muncit eu și pentru ei! Așa de dependent eram!

Am cunoscut oameni care vorbeau, din statul de angajat, ca cei mai mari leaderi mondiali. Erau foarte împăcați, foarte mulțumiți, foarte realizați. Cel puțin așa credeau ei. Și culmea, nu erau nemți. Doar nemții prefără să fie angajați decât să își bată capul cu o afacere.

Am cunoscut patroni de buticuri de 30.000 euro pe an și patroni de companii naționale de 50 milioane euro pe an. Oare aveau ceva în comun?!

Dacă angajații sunt de mai multe feluri, oare și patronii sunt diferiți?

Oricât de diferiți sunt angajații toți au acelaș vis : să fie angajați, să aibă rezultate, să mulțumească patronul.

Oricât de diferiți sunt patronii toți au acelaș har, har deoarece ei, patronii, nu se hrănesc cu vise ci cu bani. Toți au harul de a asculta ,de a tace, de a vorbi, de a face exact ce trebuie pentru A MANIPULA OAMENII, pentru a manipula angajații.

Indiferent de nivel, indiferent de țară, indiferent de mediu, toți sunt la fel chiar dacă la prima vedere sunt foarte diferiți.

Mi-a spus odată un fost patron : oricât de mult ar conștientiza un patron că are un angajat foarte bun nu îi va da nimic dacă nu îi va cere.

Și dacă cere? Dacă ceri vei primi foarte multe răspunsuri, promisiuni, gesturi, etc.

Îmi aduc aminte de un film românesc care se numește Poker, când acei prieteni stau la masă și vorbesc despre ce au ajuns să facă :

–          Eu vând droguri, așa fac bani. El vinde silicoane, așa face bani. Dar tu? Tu ești senator, ce vinzi tu că tu nu ai ce să vinzi ca să faci bani, deci de unde ai bani?!

–          Eh, cum nu vând?! Eu vând promisiuni…..

Asta este diferența dintre un angajat și un patron.

Un angajat ( bun, rău, etc. ) vinde contracte, se vinde pe el. Un patron vinde promisiuni.

Un angajat renunță la familie, renunță la prieteni, renunță la persoana iubită doar să realizeze o mare vânzare, un mare contract FĂRĂ ca măcar o clipă să gândească la CUM AR FI DACĂ EL AR FI PATRONUL!

Ne pierdem în cifre, în citate, în sloganuri, în campanii, însă de fapt suntem pierduți.

Țipăm și ei tac. Când nu vorbim noi ei sunt așa prietenoși și vorbăreți.

În asta constă spiritul de afacerist, spiritul de conducător : manipulare.

Ce înseamnă manipulare? Înseamnă să taci când trebuie să taci ( indiferent că ai dreptate sau nu ) și să vorbești ( orice ) când trebuie să vorbești!

Scuza, explicația, promisiunea, toate acestea sunt AMÂNĂRI și NU rezolvări.

Toate acestea sunt armele secrete ale unui patron, ale unui conducător.

Un angajat are alte arme : pot să învăț, pot să realizez x, pot să dezvolt y, pot să, pot să.

Când un angajat foarte bun ridică capul și începe să conștientizeze că lumea există și dincolo de sediul firmei la care prestează de ani buni se întâmplă exact ceea ce un angajat nu înțelege : nu i se oferă o mărire de salariu, bonusuri, etc.

De ce? Pentru că un angajat NU gândește ca un patron. Un patron ÎL VA LOVI! Un patron îl va jigni, îl va face să se simtă înapoi mic.

Un fost concurent din Botoșani ( a fost 11 ani la o companie pe acelaș nivel cu mine ) a primit o replică destul de dulce de la foștii săi patroni : unde te duci băi managerașule tu în lume cu doi copii după tine, că NU te descurci?!

11 ani NU a fost manageraș ci un manager foarte bun, însă când a dorit să facă o schimbare în viața sa a devenit brusc manageraș.

Un angajat ar fi spus : săracul, de ce nu i-a dat o mărire de salariu?!

Dacă gândești așa NU vei fi niciodată patron!

Dacă ai gândit : dă-l dracu, sigur găsesc altul poate pe un salariu mai mic, atunci sigur ai sânge de patron în tine!

Am stat la masă cu 8 regionali de la un producător mondial, toți erau victime. Deși, teoretic, erau realizați deoarece aveau un statut, un job bine plătit, un job la care visează mii de studenți, totuși ei erau victime.

De ce? Este foarte simplu : chiar dacă au conștientizat târziu că au fost violați, că au oferit totul și nu au fost răsplătiți pe măsura gândirii lor, totuși în continuare vorbeau de ALTE JOB-uri!!!

Am rămas mirat. Oameni la 40-50 ani cu o carieră enormă NU conștientizau că NU există limite, bariere și că oricând poți trece în categoria celor care conduc, categoria celor denumiți patroni. Însă ei nu. De ce? Pentru că NU sunt făcuți să fie patroni.

Pentru că cei mai buni angajați sunt perfecționiști, pentru că ei calculează și programează totul.

În fond asta le este natura, asta le este munca zilnică, să facă totul perfect, organizat, planificat.

Ei NU pot gândi ca un patron, ei mereu vor gândi ca cei mai buni angajați.

Dacă deschizi o discuție pe acest subiect vor găsi MII de explicații, scuze, necunoscute, deoarece EI NU VOR și NU pot gândi ca un patron.

Ei nu pot fi afaceriști deoarece ei vor dori SĂ PLĂTEASCĂ CORECT ANGAJAȚII, ceea ce un patron NU va face niciodată.

Ei nu pot fi afaceriști deoarece ei vor să realizeze totul perfect, deși un mic secret al patronilor este să NU fie totul perfect.

Când nu este totul perfect atunci există discuții aprinse în firmă, contradicții, etc.

Când un angajat comentează de salariul altui angajat atunci patronul este mulțumit deoarece conștientizează că ai lui angajați au un subiect de discuție care îi ține ocupați astfel încât să nu se gândească la măriri de salariu sau la migrarea din sfera angajaților în sfera celor care conduc.

Acesta este job-ul patronilor zi de zi : să ofere subiecte de discuție, ură, invidie și apreciere angajaților săi.

Atâta timp cât sunt ocupați cu orice altceva decât cu conștientizarea adevărului este foarte bine.

Mulți angajați foarte buni, performeri, se hrănesc cu sintagma : noi facem afacerile de fapt, noi cei care prestăm zilnic totul la cel mai înalt nivel, nu patronii care mereu sunt plecați p-afară.

Este paradoxal! Ei singur spun : NOI facem afacerile. Ei conștientizează asta, altfel nu ar spune-o cu atâta patos, însă totuși SUNT ANGAJAȚI!

Cum îți explici asta?!

Într-adevăr ei fac afacerile, ei fac totul într-o firmă, într-un business. Și da într-adevăr ei conștientizează însă visele lor sunt în continuare din postura de angajat:

–          Am auzit că la firmă x se plătește bine pe postul y,

–          Cei d-acolo au facilități, nu cred că mai stau mult aici,

–          Etc.

De ce se întâmplă asta?

Deoarece unii oameni sunt făcuți să fie patroni alții angajați!

Sau, să mă exprim academic : unii oameni dau randament mai bun din postura de angajat.

Realitatea? NU conștientizăm că suntem liberi, NU conștientizăm cât de multe putem realiza.

Mergi la un curs și vii înapoi acasă și îți terorizezi persoana iubită, copiii, soacra cu ce lucruri tari ai învățat la curs și DEABIA aștepți să le pui în practică, să realizezi acele targete, să faci în ciudă concurenței.

Deci? De ce plătesc patronii cursurile angajaților?

Să fie angajații și mai motivați și mai ocupați cu activitatea zilnică! Să NU existe timp liber de gândire astfel încât să se elimine riscurile de A RIDICA CAPUL!

La bere, la meci, la nunți, oriunde aceleași discuții : activități și atribuții, salarii și bonusuri, targete și clienți, etc. Nimic de genu : vreau să fac eu, vreau să dezvolt, vreau să …

Totul este : trebuie să!

De ce?

Când ai pus ultima oară întrebarea DE CE de 10 ori la rând?

Te rog să încerci! Mergi în baie și întreabă-te DE CE?!

Pune răspunsurile pe o foaie și citește-o în fiecare dimineață.

Se spune că 90% din start-up-uri mor în primii 3 ani. De ce?

Un consultant îți va spune : nu ai aplicat o strategie de dezvoltare expusă într-un plan de afaceri.

Un prieten îți va spune : sistemul, statul, nu poți funcționa fără să furi și tu ești corect, tu nu știi să faci evaziune fiscală.

Un patron îți VA RECOMANDA : este foarte greu, foarte dificil, nu are sens să te chinui și să pierzi bani, mai bine stai cu un job bine plătit!

Realitatea? Nu ești făcut să devii afacerist și NU ai aplicat o strategie de dezvoltare durabilă.

Un patron va suporta orice eșec deoarece câștigurile lui vin din urma angajaților.

Un angajat care deschide o afacere și intră în faliment se va gândi toată viața : oare nu era mai bine dacă nu încercam și rămâneam angajat?!

Un angajat are mustrări de conștiință și pentru 3 minute de întârziere.

Un patron are mustrări de conștiință în orice zi de salarii, altfel nu ar amâna atât salariile.

Tu cum gândești? Ce visezi? Ce-ți dorești? Ce vrei să faci?

Eu am pornit la drum în viața de la spălat wc-uri pe un salariu de 150 Lei pe lună. După 9 ani am plecat din respectivul business și m-am asociat cu un prieten. După 1 an am devenit liber profesionist, dezvoltator online, consultant în afaceri. În continuarea doresc să devin trainer și cel mai bun scriitor român de specialitate.

Tu? Poți să te testezi să vezi dacă ești afacerist începând cu cea mai ușoară afacere ( cea mai ieftină ) și anume o afacere online.

Îți prezint o listă de câteva idei de afaceri online cu investiții mici prin care poți să te testezi dacă ești sau nu afacerist sau dacă vei rămâne toată viața angajat.

Schimbarea stă în ACȚIUNE! Tot ce trebuie să faci este să te decizi și SĂ ACȚIONEZI! Ulterior totul este al naibii de ușor, crede-mă!

Deci?!

 

Și DA un bun afacerist este acel patron care are toți angajații mulțumiți și satisfăcuți!

Distribuie pe email, messenger, facebook, twitter acest articol pentru a testa colegii, angajații, vecinii, etc., dacă sunt sau nu afaceriști.

Daca ti-a placut si ti-a fost de ajutor acest articol, te rog distribuie mai departe...

Twitter Facebook

Lasati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *